Leven

Tania Heimans
Auteursfoto Tania Heimans. Fotograaf: Deniz Hammudoglu.

In het jaar dat de mens voet op de maan zette, kwam Tania Heimans op aarde. Om precies te zijn in Rotterdam. Haar vader: beeldend kunstenaar, fotograaf van vrouwelijk naakt, liedjesdichter, uitbater van café’s, eigenaar van een modellenbureau en kampioen jojoën. Haar moeder: zijn muze, maar ook fotomodel, etaleuse en activiste voor vrouwenrechten.

Tania begin jaren ’70, Mathenesserlaan Rotterdam.

Het gezin dat nogal eens van samenstelling veranderde, leidde een nomadisch bestaan. Beter gesitueerde villa’s, flatjes driehoog achter, opvangtehuizen en herenhuizen wisselden elkaar af als de seizoenen. Haar studies bekostigde Tania Heimans met baantjes als serveerster, kinderoppas en model. 

Nadat ze de Pedagogische Academie en een studie Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam had afgerond, werkte ze als journaliste en leerkracht.

In 2008 verscheen haar debuut Hemelsleutels, dat lovend werd ontvangen en genomineerd voor het ‘Beste Rotterdamse Boek’, de ‘Prijs der Brabantse Letteren’ en de ‘Academica Debutantenprijs’. Ze werd opgenomen in de reeks ‘Schrijvers van Nu’, die een overzicht geeft van aanstormend talent in de Nederlandstalige literatuur. Na haar debuut volgden de romans De huurmoeder (2009) en De uitzonderlijke gave van William Praise (2012).

Ze woonde 14 jaar met haar gezin in de luwte van de Brabantse bossen, in literatuur minnend Helmond. Vanaf 2013 schreef ze columns voor de Cultuurbijlage van het ED. In 2016 volgde ze Abdelkader Benali op als stadsschrijver. Onlangs is ze naar de Hoeksche Waard verhuisd, terug naar de provincie waar ze werd geboren. Ze is docente bij de Schrijversacademie en bij gelegenheid columniste. Eind september 2015 verscheen haar boek Het huis met de leeuwen. Een verhaal dat is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis over een onbekend gebleven schrijfster in een inmiddels vergeten diergaarde. In 2017 verschenen er twee verhalenbundels, ze werkt aan een nieuwe roman en voor de Boekenweek van 2019 is in de bundel Wat ik van moeder leerde te lezen hoe ze als aapje ter wereld kwam.

Geef een reactie